Historical Conflict between Macedonians and Bulgarians

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts
 • Carlin
  Senior Member
  • Dec 2011
  • 3332

  #16
  Димитар Мирасчиев и неговиот соборец и другар четникот Јордан Ангелов не само што се декларирале како Македонци (а не како Бугари), туку и отворено ги прифатиле идеите на Крсте Мисирков, поради што дури биле и апсени од бугарската полиција во Софија, веднаш по трагичниот крај на Илинденското востание. Од овој период останало следново сведоштво од самиот Ангелов:

  Димитар Мирасчиев се зближи со Мисирков и обајцата се согласија кон политичкиот автономен принцип за слободата на Македонија да се додаде националната и јазична автономија, преку започнување на издавање книги и весници на чист македонски јазик. Кон оваа идеја се приклонив и јас... Но, не поминаа ни два дена, книгата беше се уште в печат, во една прекрасна зимска ноќ, јас и Мирасчиев се најдовме по бели гаќи во софискиот затвор... Не навредуваа дека сме сепаратисти и неблагодарници за добрините што ни се направени за слободата на Македонија. (Блаже Ристовски: Димитрија Чуповски 1878-1940, Скопје, 1978).

  За македонските национални пројави и за нивната опасност за бугарштината сведочи и писмото на скопскиот егзархиски намесник Неофит упатено до бугарскиот егзарх на 20.06.1910 година:

  Тој господин Крсте Мисирков на својот роднина му искажал во писмото желба да се врати во Македонија, поточно да дојде во Скопје штом ќе се ослободи Македонија. Сакал човекот да биде професор на скопски универзитет(?!). Ако е тоа вистина, а нема зошто да ме лажат, тогаш самиот заклучете каква опасност и претстои на бугарштината во овие историски времиња. Замислете си да се здружат заедно мисирковштината на господинот Крсте, сепаратизмот на Неговоро Високопреосвештенство Теодосија и автономизмот на господинот Петар Попарсов!

  Comment

  • Liberator of Makedonija
   Senior Member
   • Apr 2014
   • 1597

   #17
   Interesting how this kid implicates Tsar Ferdinand himself in the assassination of Boris Sarafov.

   I know of two tragic histories in the world- that of Ireland, and that of Macedonia. Both of them have been deprived and tormented.

   Comment

   • Liberator of Makedonija
    Senior Member
    • Apr 2014
    • 1597

    #18
    I know of two tragic histories in the world- that of Ireland, and that of Macedonia. Both of them have been deprived and tormented.

    Comment

    • Liberator of Makedonija
     Senior Member
     • Apr 2014
     • 1597

     #19
     In 1924, the Bulgarian government uncovered a plot by VMRO(A) to form 40 četi consisting of Macedonians, Turks and Albanians living in Bulgaria, with a combined strength of 20,000. The četi would initiate a revolution centred on the distrcts of Petrič, Gorna Džumaja and Melnik, where they would proclaim the autonomy of Macedonia and call for the intervention of the Great Powers

     [Taken from Zordan Todorovski's biography on Todor Aleksandrov]
     I know of two tragic histories in the world- that of Ireland, and that of Macedonia. Both of them have been deprived and tormented.

     Comment

     Working...
     X