Единствената песна на Ристо Шишков

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts
 • Rogi
  Senior Member
  • Sep 2008
  • 2343

  Единствената песна на Ристо Шишков

  Единствената песна што ја напишал Ристо Шишков


  Земи ги... очиве
  моиве две остри сабји
  нанижи си ги како два
  златни синџири
  околу твоите бели гради.
  Земи ја... устава
  од неа вода да пиеш
  јас ќе си одам в планина
  и ќе ти бидам комита.
  Јас сум ти твојот комита
  Ристо Беломорски,
  од Грамос и Вичо Планина
  роден во време опасно,
  време комунистичко.
  Комунистиве глава кренаа
  и мене в зандана турија
  за моја жална
  Македонија.
  Комунистиве ми даваат
  рубата комитска
  да се претворам во
  Турунџе
  да се претворам во Гули
  војвода
  за да си ладам душава
  душава моја изгорена.
  Не сум ти јас Турунџе
  ниту сум Гули војвода
  јас сум си самиот комита-
  Ристо Беломорски
  Дај ми го....шмајзерот
  јас да си одам в планина
  там да си најдам дружина
  дружина одбор комити.
  На Грамос
  ќе најдам Делчета
  на Пирин ќе најдам
  Сандански
  на Бигла ќе најдам Јордан
  Пиперка.
  Дружба да дружам
  со комити
  дружба да дружам,
  бој да си бијам
  бој да си бијам со три
  ламји со три аждаи
  со варварите, татарите и
  србоманите
  што ми грабнаа убава
  девојка,
  ја грабнаа и оковаа со три
  синџири.
  Роб робува убава девојка
  роб робува седумдесет
  години.
  Дај ми ја....сабјата
  сабјата дипленица
  да си искинам синџири
  седумдесетгодишни
  да си ослободам девојка
  робинка
  девојка робинка - лична
  Македонија.
  Земи ги........очиве
  моиве две остри сабји
  нанижи си ги како два
  остри синџири
  околу твоите бели гради.
  Земи ја........устава
  од неа вода да пиеш
  јас ќе си одам в планина
  и ќе ти бидам комита.
  Јас сум ти твојот комита
  Ристо Беломорски
  од Грамос и Вичо
  Планина.
  For those of you who do not know Risto Siskov, he was a Macedonian movie star and a legend. A Real Patriot and the Macedonian Marlon Brando.
  Known for: Planinata na gnevot, Makedonska krvava svadba, Kade po dozdot
 • Soldier of Macedon
  Senior Member
  • Sep 2008
  • 13675

  #2
  An excellent piece of work from a true Macedonian patriot. I have added this in the following thread also:

  This thread will be in relation to traditional Macedonian folk songs that have been among the culture of the Macedonian people for many years. In many traditional songs there is a story to be told, each has its unique spirit and lesson to be learned, and the reality of the times is certainly reflected in the sentiments
  In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a lion and a Macedonian.

  Comment

  Working...
  X