German columnist wants Greece to change its name

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Prolet
    Senior Member
    • Sep 2009
    • 5241

German columnist wants Greece to change its name

Could it be that the EU is starting to get sick of Greece?

Германски колумнист - Грција да си го смени името
    [Германски колумнист - Грција да си го смени името] МИНХЕН / 4.02.10 / 12:12
    „Република Грција стекната со измама преку статистички трикови со еврото“, е новото име што за Грција го предлага германскиот колумнист Андреас Тисен.

„Има многу причини поради кои не треба да и се помогне на Грција, а една од нив е и нејзиниот арогантниот однос кон Македонија“, пишува во својата редовна колумна за германското издание на „Фајненшл Тајмс“ угледниот германски политички колумнист.

Во својот текст, Тисен ја анализира должничката криза во Грција и изнесува цврст став дека на таа земја не треба да и се помогне.

Меѓу причините поради не треба да и се помогне на Грција, тој го наведува и спорот со името, потенцирајќи дека „Грците веќе 20 години им досадуваат на соседите“.

„ Грците веќе 20 години им досадуваат на своите соседи Македонците. Соседите Македонци не може да се нарекуваат Македонци, само поради тоа што во Грција има регион кој што го носи истото име. Така Грција го примора својот сосед, во Обединетите нации да го смени официјалното име на државата во „Поранешна југословенска Република Македонија“. Атина не е казнета дури ни поради оваа своја каприциозност. Од таа причина Грција би требало да го смени своето официјално име во „Република Грција стекната со измама преку статистички трикови со еврото“. И тогаш ние би морале уште еднаш да се преиспитаме“, пишува Тисен во својата колумна.

Тој потсетува дека во ЕУ се стравува дека банкротот на Грција ќе загрози и други држави во Унијата.

Грција поради лошата економска политика има огромен надворешен долг, а членките на ЕУ се помалку веруваат дека државата ќе успее да се извлече од кризата“, пишува Тисен во колумната под наслов „Игнорирајте ја Грција“.

Тој наведува дека на Атина не би требало да и се помогне и бидејќи Грците „се навикнати на оскуден живот уште од периодот на Спартанците“.

„Денешните Грци исто како и Спартанците имаат единствена историска шанса. Ако 300 Спартанци успеаја кај Термопили да ја сопрат персиската доминација, тогаш неколкумина должници не би требало да преставуваат проблем за современите Грци“, додава германскиот колумнист. /крај/еР/мс

МАКЕДОНЕЦ си кога кавал ќе ти ја распара душата,зурла ќе ти го раскине срцето,кога секое влакно од кожата ќе ти се наежи кога ќе видиш шеснаесеткрако сонце,кога до коска ќе те заболи кога ќе слушнеш ПЈРМ,кога немаш ни за леб,а полн си во душата затоа што ја сакаш МАКЕДОНИЈА. МАКЕДОНИЈА во срце те носиме.
  • osiris
    Senior Member
    • Sep 2008
    • 1969

prolet what a gem but man do you know how many non macedonian speaking readers of this forum will not understand a word, and its they who need to know not us we already now that greece should not only have its name changed but should give up control of lands it has had to colonise in order to make them "grik".

Comment

• Prolet
      Senior Member
      • Sep 2009
      • 5241

Osiris, For you i'd happily translate the article

Poveli

You have to click on the link, when i paste it, it comes out in Cyrillic for some reason.
      Last edited by Prolet; 02-10-2010, 01:09 AM.
      МАКЕДОНЕЦ си кога кавал ќе ти ја распара душата,зурла ќе ти го раскине срцето,кога секое влакно од кожата ќе ти се наежи кога ќе видиш шеснаесеткрако сонце,кога до коска ќе те заболи кога ќе слушнеш ПЈРМ,кога немаш ни за леб,а полн си во душата затоа што ја сакаш МАКЕДОНИЈА. МАКЕДОНИЈА во срце те носиме.

Comment

• osiris
        Senior Member
        • Sep 2008
        • 1969

thank you prolet on behalf of all mto readers who dont read makedonski

Comment

• MP_MK
          Banned
          • Aug 2009
          • 332

Excellent!

Comment

• Prolet
            Senior Member
            • Sep 2009
            • 5241

MP, Any other headlines on the Mike Rann saga?

Comment

• fyrOM
              Banned
              • Feb 2010
              • 2180

Osiris and others if we write about ourselves we are branded liars. someone else particularly German or English has less of a comeback. here is your chance to show your knowledge of the truth. feed the guy well founded summarised information he can use
              as ammunition in his next article. the Greeks were paying journalists to spread their propaganda at least we can do is give it to him drobeno to spread the truth.
              to the friends of macedonia.

Comment

• Serdarot
                Member
                • Feb 2010
                • 605

here the complete column on english, thank you google translator :P

OziMak, your idea is not bad at all

any Macedonians from Germany here, except me?
                Bratot:
                Никој не е вечен, а каузава не е нова само е адаптирана на новите услови и ќе се пренесува и понатаму.

Comment

• Coolski
                  Member
                  • Sep 2008
                  • 747

I think i found the original column they're talking about. It's all in German. Google translate makes it hard to understand the exact words where he mentions Macedonia here.

- Секој чоек и нација има можност да успеат колку шо си дозволуваат. Нема изговор.
                  - Every human and nation has the ability to be as great or as weak as they allow themselves to be. No excuses.

Comment

Working...
                  X