Macedonian Truth Forum   

Go Back   Macedonian Truth Forum > Macedonian Truth Forum > Macedonian History

Reply
 
Thread Tools
Old 11-23-2009, 12:50 AM   #1
indigen
Senior Member
 
Join Date: May 2009
Posts: 1,539
indigen is on a distinguished road
Default Paul Argyriades (1896):"Macedonians...want to remain Macedonians..."

“...They want to remain Macedonians without any other epithet, guarding for themselves their beautiful Macedonia...”

Paul Argyriades (1896): “Present day Macedonia is one of the European provinces of the Turkish Empire. It borders on the south with Epirus, Thessaly and the Mediterranean, on the east with Thrace and the Mediterranean, on the north with Mount Hemus, Bulgaria and Serbia and with Albania on the west...Macedonia...the homeland of the two greatest personalities of the Ancient World – Aristotle and Alexander the Great, who conquered the world...The small states – the Greek, Bulgarian and Serbian ones – argue for the acquisition of Macedonia, using all kinds of proofs – chauvinist and historical – invented in support of their interests, while no one seems to realize that if the historical truth were to be respected, Macedonia should rather have the right to possess all those countries, which would like to devour it, since once it governed and ruled them itself...The Macedonians do not want the kind of caresses which may strangle them. They want to remain Macedonians without any other epithet, guarding for themselves their beautiful Macedonia...
Almanach de la Question Sociale. Illustre’. (Paris), Pour 1896.
http://www.makedonika.org/

Excerpt from Manifesto of the Provisional Government of Macedonia, March 23, 1881: “our dear Macedonia, our dear homeland is calling upon you: you who are my faithful children, you who are descendants of Aristotle and Alexander the Great, you in whose veins Macedonian blood flows..” http://www.makedonika.org/
indigen is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2009, 09:45 PM   #2
Pelister
Senior Member
 
Pelister's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Australia
Posts: 2,745
Pelister is on a distinguished road
Default

What an amazing read.

My eyes were glued to it and I could here myself reading it out loud.

Nice find Indigen. p.s I havn't been able to reach you, although I have tried.
Pelister is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2009, 01:06 AM   #3
indigen
Senior Member
 
Join Date: May 2009
Posts: 1,539
indigen is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Pelister View Post
What an amazing read.

My eyes were glued to it and I could here myself reading it out loud.

Nice find Indigen. p.s I havn't been able to reach you, although I have tried.
Pelister, bratko, it seems that I left you incomplete contact details and I apologise for that. I will give you correct info via PM.


This info has been published on the Web for a long time. By placing it here I hope that it will remind some anti-Macedonian propagandists (especially the sellouts and/or their ignorant followers) that they are talking treasonous gibberish when they talk about "antikvizacija".

The following is a reasonable (excellent in parts and not so in others), IMO, article in NM from a member of the organisation your "love" so much:

Антиквизацијата - кој прв почна!

Периодот од 1794 до 1841 најмалку 14 истакнати грчки интелектуалци (меѓу кои и истакнати фигури како Панајотис Кордикас, Адамантиос Кориас, Александрос Соцос, Георгиос Козакис Трипалдос и Јаковос Ризос Нерулос) сметале и јавно пропагирале дека Античките Македонци не биле дел од хеленскиот свет и дека Македонците биле сметани за освојувачи на Античка Грција, први од серијата освојувачи што ја покориле Античка Грција и ја држеле во нивно владение повеќе од две илјади годиниЕдно интересно зборче: антиквизација, во последните година-две доби право на жителство во политичкиот речник на Македонија. Треба да означува нешто негативно и се користи да се нападне владејачката политичка опција. Божем тие се сетија дека тука во Македонија живеел народ и пред шестиот век од нашата ера и божем ним им текна дека Античките Македонци се (едни од) нашите предци.

[...]

Значи, кој прв почна да ги смета Античките Македонци за свои предци? Кога се појавува првото Македонско национално движење?

Една статија од бугарскиот преродбеник Петко Рачев Славејков објавена на 18 јануари 1871 година во весникот Македонија, кој се печател во Цариград, ни дава изобилство податоци. Статијата наречена „Македонското прашање“ е уште позначајна затоа што Славејков бил голем противник на Македонското национално движење (што е очигледно и од самата статија), но сепак не можел да го скрие фактот дека интелигенцијата во Македонија (учители, трговци и занаетчии), под превезот на борба за одвоен јазик во основните училишта, всушност се бори за создавање на една сосема одвоена Македонска нација. Славејков уште се оплакува дека веќе десет години се обидувале да молчат за таквото движење, да го кријат под черга, но работите веќе излегле на јаве, во печатот, и не можеле да се скријат. Во статијата Славејков отворено ги обвинува Македонците дека се сметале за потомци на Античките Македонци и ги предизвикува да му дадат докази за таквото нешто. Потоа ги обвинува дека македонскиот јазик го сметале за различен од бугарскиот, а Бугарите ги нарекувале Татари.

По само четири години во 1875 година Ѓоргија Пулевски го отпечатил Тријазичникот: речник на македонски, албански и на турски јазик, напишан со кирилски букви, многу слични на современата македонска азбука. Во него тој го дефинира поимот народ со следните зборови: „Народ се вељит људи кои се од еден род и кои зборувајед еднаков збор, и који живувајед и се другарад еден со друг... Така и ние Македонците сме народ и местото наше е Македонија.“ Ај што сме Македонци, ами потаму Пулевски вели дека Александар и Филип биле македонски цареви и дека наши мајки и баби ги раѓале.

По три години во есента 1878 се дигнало Кресненското востание. Зафатило речиси половина од територијата на етничка Македонија, ослободени биле редица градови и села и поминале цели девет месеци додека Турците успеале да го задушат. За тоа време Востаничкиот комитет стигнал да состави Устав на македонската држава од 211 члена, каде биле регулирани дури и дипломатските односи на Македонија со соседните држави Србија, Бугарија и Грција. Еве што напишале востаниците во преамбулата на тој устав: „Се дигнавме на востание како поборници на слободата, со нашата крв што ја пролеваме низ македонските полиња и шуми, и служиме на слободата, како Македонската војска на Александар Македонски, со нашата девиза Слобода или смрт!“.

По две години во 1880 во Гремен Теќе, Островско, сега во Егејска Македонија, 32 претставници од цела Македонија свикале Народно собрание на Македонија, формирале привремена влада на Македонија и следната година на 23 март 1881 година во Ќустендил издале Манифест, кој почнува вака: „Македонци, Нашата мила татковина Македонија некогаш беше една од најславните земји. Македонците ги поставија основите на уметноста на војувањето, со нивните победоносни фаланги и просветлувањето на Аристотел, го цивилизираа човештвото и Азија... Нашата драга татковина ве вика: вие, мои верни чеда, вие наследници на Аристотел и Александар Велики, вие во чии вени тече македонска крв, не ме оставајте да умрам, помогнете ми! Голем срам ќе биде за вас, вистински Македонци, ако останете неми сведоци на мојот погреб... Избркајте ги убијците од оваа земја кои го веат знамето на раздорот и сеат погубни идеи, делејќи ве, мои чеда, на безбројни народи, па така обединети под знамето на Македонија, како единствен народ, дигнете го високо тоа славно знаме и подгответе се еднодушно да напишете на него: Да живее македонскиот народ, да живее Македонија!“

Во следните 10 години следуваат серија писма и манифести со слична содржина од разни македонски здруженија, испраќани до престолнините во Европа, дипломатските претставништва, и ширени низ цела Македонија. Еве како почнува Прокламацијата на друштвото „Македонија на Македонците“ од Цариград составена на 15 април 1891: „Македонци, нашата татковина Македонија беше еднаш најславната земја на светот. Македонците ги поставија темелите на уметноста на војувањето. Александар Велики со неговите победоносни фаланги ја рашири просветата на Аристотел дури до краевите на азискиот континент и така го просветли човештвото... “.


За Александар уште во „Лоза“


Во 1892 една група македонски студенти во Софија формирале Млада македонска литературна дружина и почнале да издаваат весник наречен „Лоза“. Веќе на третата страница од првиот број пишуваат дека Македонија е нивната вистинска татковина, а на петтата страница зборуваат за Филип и Александар Македонски и древната слава на Македонија.

Сите овие примери се од најраниот период на македонската национална преродба, пред создавањето на ВМРО, и сите јасно говорат дека првите македонски преродбеници Македонија ја гледале како воскреснување на Античката Македонија, а себеси се гледале како наследници на Античките Македонци. (Документите што се цитирани се објавени и лесно достапни на Интернет.)

На бугарската и на српската пропаганда ваквото гледиште не им одело во прилог. За првите било прифатливо да се оди назад во историјата само до 7 век и до создавањето на бугарското царство, а за вторите пожелно било да се задржиме уште поплитко, до Душановото царство и неговата престолнина во Скопје. Грчката пропаганда, од друга страна, извршила радикална ревизија на ставот спрема Античките и современите Македонци. Откако во 1881 година им била доделена Тесалија (иако војната ја изгубиле), првпат се приближиле на 50 километри од најјужната македонска граница. Тоа ги навело Античките Македонци од крвни непријатели и уништувачи на Атинската демократија, да ги унапредат најпрвин во први братучеди, а потоа и во родени браќа. Во почетокот на 20 век се обидувале дури и со лингвистички докази да нι убедат дека јазикот што се зборува во Македонија, иако личи на словенски, всушност во суштина е грчки. Во времето, пак, на Југославија, очигледен беше интересот ние да бидеме претставени само и единствено како јужно словенски народ.

Таквата четиристрана пропаганда против самостојно толкување на нашата историја очигледно донела резултати, па во последните 70-тина години не беше многу обично да се зборува за Античка Македонија и за Античките Македонци како за наши предци. Но идејата не само што не е нова, туку е првата идеја околу која се формирало Македонското национално движење, идеја што била задушена од пропагандите, а сега полека повторно излегува на виделина.

Авторот е член на Обединетата македонска дијаспора
Автор: Горан Стојанов

For fair use only.
indigen is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2009, 01:26 AM   #4
Pelister
Senior Member
 
Pelister's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Australia
Posts: 2,745
Pelister is on a distinguished road
Default

Is he saying that our cultural roots to ancient Macedonia are a political creation, i.e., not real, from the late 19th century ?

This goes hand in hand with a letter I recieved from Mitreski that our claims to ancient Macedonia are damaging us politically.

These charlatans, are happy to ignore all the material and anthropological evidence linking us to the ancient Macedonians and balkan region.

I am not suprised this coming from UMD. It seems they attract like minded people.
Pelister is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2009, 01:52 AM   #5
indigen
Senior Member
 
Join Date: May 2009
Posts: 1,539
indigen is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Pelister View Post
Is he saying that our cultural roots to ancient Macedonia are a political creation, i.e., not real, from the late 19th century ?

This goes hand in hand with a letter I recieved from Mitreski that our claims to ancient Macedonia are damaging us politically.

These charlatans, are happy to ignore all the material and anthropological evidence linking us to the ancient Macedonians and balkan region.

I am not suprised this coming from UMD. It seems they attract like minded people.
No, he is not saying what you think he is and it is mostly positive, from where I stand, though I have a few issues with his conception of who are the major contributors to our genetic makeup and the positive spin placed on the "ventilator" (to me, and many older patriotic Macedonians who were adults in 1993, it represents a SYMBOL of CAPITULATION and no amount of spin can change that!).

Give google translate a go, though it is rough it may give you an idea of what it is about.

Cheers
indigen is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2009, 10:48 PM   #6
Pelister
Senior Member
 
Pelister's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Australia
Posts: 2,745
Pelister is on a distinguished road
Default

Paul Argiriadis was a French socialist, and apparently of Macedonian origin. He published a brochure in 1896 entitled Macedonian.
Pelister is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2009, 11:01 PM   #7
Soldier of Macedon
Administrator
 
Soldier of Macedon's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Macedonian Outpost
Posts: 12,925
Soldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond reputeSoldier of Macedon has a reputation beyond repute
Default

They want to remain Macedonians without any other epithet.......


That's in 1896.

In 2009, well over a century later, the same Macedonian sentiment remains.

Macedonians only, no other epithet required.
__________________
In the name of the blood and the sun, the dagger and the gun, Christ protect this soldier, a full blooded Macedonian.
Soldier of Macedon is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2009, 11:21 PM   #8
Pelister
Senior Member
 
Pelister's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Australia
Posts: 2,745
Pelister is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by Soldier of Macedon View Post
They want to remain Macedonians without any other epithet.......


That's in 1896.

In 2009, well over a century later, the same Macedonian sentiment remains.

Macedonians only, no other epithet required.
We are being skrewed over once again.

This battle has been going on for 100 years and it is the same again and again.

My concern are the Macedonians who believe a name change will mean a big pay cheque from the E.U, and that negotiating our identity is the way to get there.
Pelister is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump