View Single Post
Old 08-22-2009, 02:21 AM   #1
indigen
Senior Member
 
Join Date: May 2009
Posts: 1,539
indigen is on a distinguished road
Default Za Potsetuvanje - Razno

Zbirka na poraki isprateni na MTO Forumi

Pasko Kuzman promoting "Macedonian-Hellenistic period" - anti-Macedonian propaganda!
http://www.macedoniantruth.org/forum...ead.php?t=1992

УСТАВ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА [1991]
http://www.macedoniantruth.org/forum...ead.php?t=2166

Makedonska Nacionalna Programa (SMK- 1993) - Macedonian National Program (WMC – 1993)
http://www.macedoniantruth.org/forum...ead.php?t=2348

Vasil Iljov: Dosta so ponizhuvanje za Makedonija i Makedoncite!
http://www.macedoniantruth.org/forum...ead.php?t=2198

Za Potsetuvanje - MPC - nishka spogodba Maj 2002
http://www.macedoniantruth.org/forum...ead.php?t=2030

SMK: Apel Za Akcii Na Masoven Otpor [Vo Makedonija]
http://www.macedoniantruth.org/forum...ead.php?t=2165

Quote:
КОЈ САКА ДА ИМ ЈА АМПУТИРА АНТИЧКАТА ИСТОРИЈА И ПОТЕКЛО НА МАКЕДОНЦИТЕ?

“....За време на бившата Федеративна Југославија Македонците беа убедувани дека се "чисти Словени со потекло од зад Карпатите"....”

Збирка на извадоци од дела на Александар Донски
http://www.macedoniantruth.org/forum...58&postcount=1
m-r Pandil Kosturski: KOGA "IZUMREA " ANTICKITE MAKEDONCI? [NM, 1992]
http://www.macedoniantruth.org/forum...ead.php?t=1657

VMORO: General Congress of the Organisation, autumn of 1905
http://www.macedoniantruth.org/forum...ead.php?t=2005


Quote:
Fokus (mk): Publishes politically compromising photos of Antonio Miloshoski from 1999
Чиј идентитет штити човекот што во 1999-та се постројуваше под Бугарското знаме?

Министерот за надворешни работи Антонио Милошоски кој најревносно го брани македонскиот национален идентитет во спорот околу името со грција, е снимен во 1999 г. заедно со претставници на младинската организација на бугарското ВМРО (БНД), како со бугарски знамињна го чествува гробот на великанот вмровски водач Тодор Александров. Честитаќи му ја Новата Година на Милошоски со желба да го заштити идентитетот на Македонците, фамозниот Красимир Божинов од Софија ни најавува и други ексклузивни снимки!
http://www.macedoniantruth.org/forum...ead.php?t=2371

Miloshoski is seen as a good servant to the bugaroman cause in Macedonia
http://www.macedoniantruth.org/forum...9&postcount=37
Quote:
Macedonian Patriotic Organization
Here is the Father of MPO laying it out straight and clear for Kapital - Issue 300 (Капитал, број 300, 28.07.2005):

Ексклузивно: Џорџ Лебамов – МПО (Македонска патриотическа организација)

Вака немате иднина!

Џорџ Лебамов е роден 1927 година. Пет години по формирањето на МПО (Македонската патриотическа организација), од страна на неговиот татко и неговиот чичко. МПО е контроверзна институција која обединува Американци со македонско потекло кои за себе сметаат дека се Бугари. Тоа се мислечки луге, добро зафатени во американското општество – бизнисмени, трговци, адвокати, политичари, новинари. Со многу емоции кон Македонија. Критички ја анализираат македонската денешнина. Не веруваат дека работите одат на добро. Деновиве Лебамов, кој е еден од врвните функционери на МПО, ја посети Македонија за која смета дека не е демократска држава. Сепак се изненади кога неочекувано доби покана отворено, без ограничувања да зборува пред “Капитал”. Да зборува за Република Македонија - се разбира.

Разговарал
Љупчо Зиков

[......]

http://www.macedoniantruth.org/forum...p?t=689&page=3
Quote:
The following interview with the late Aleksandar Lepavcov, a minister in the first government of RoM, that was published in the Bulgarian newspaper "24 Chasa" on 8 July 1998 (before DPMNE came to power later in that year) and republished by "PULS" (a Macedonian weekly) is indicative of how the Bulgaromans intend to, and do, operate. Also take into consideration that Lepavcov is/was considered as the leading Bulgaroman ideologist to emerge in Macedonia after the SFRY breakup.

Copy sourced from a forum posting at Kajgana Forums.

Александар Лепавцов за софискиот весник 24 часа: Со референдум да jа исчистиме нашата азбука од српско влиjание

Интервjуто со високиот функционер на ВМРО-ДПМНЕ и бивш министер во т.н. експертска влада на Република Македониjа, Александар Лепавцов, што го даде за софискиот весник 24 часа на 8 jули оваа година, е пренесено во извадоци во неделникот на ВМРО-ДПМНЕ Фокус. Со оглед дека истргнатите извадоци не го одразуваат контекстот, духот и суштината на она што имаше да го каже Александар Лепавцов, ПУЛС одлучи да го обjави интервjуто во целост со цел читателите и македонската научна и политичка jавност да бидат запознаени со политичките намери и планови на партиjата што jа освои власта на неодамнешните парламентарни избори.

Александар Лепавцов е член на Советот на интелектуалците на партиjата ВМРО-ДПМНЕ и потпретседател на партиската комисиjа за стратегиски истражувања. Во интервjуто тоj зборува за изгледите на неговата партиjа на изборите, за состоjбата во македонско-бугарските односи и за тоа како тие ќе се подобруваат кога ВМРО-ДПМНЕ ќе jа освои власта. Во бугарскиот весник Лепавцов ги обjаснува моделите според кои треба да се гради чувство на врзаност со Бугариjа, за потоа да може да се тргне на чистење на нашата азбука. Колку за потсетување за оние што не знаат: станува збор за бришење на буквите: ќ, ѓ, y, x, њ, љ, j и нивната замена со бугарски.

[.....]

http://www.macedoniantruth.org/forum...7&postcount=36
Quote:
Here is your great MPO ("Macedonian Lobby in America"), Mr Miloshoski:

MPO
December 17, 2007
To: International Human Rights Advocates

Re: Human Rights Violations of Miroslav Rizinski - Republic of Macedonia
Dear Sir/Madame:

We are contacting you regarding an urgent matter concerning the human rights violations of Mr. Miroslav Rizinski, a citizen and resident of the Republic of Macedonia. This is an issue that has been a major concern of ours over the course of the past few months. Mr. Rizinski is the former Vice President of the Democratic Republican Union of Macedonia and was a candidate for MP at the last parliamentary elections in Macedonia.

On September 21, 2007, shortly after returning from the 86th Annual Macedonian Patriotic Organization Convention in Detroit, USA, Mr. Rizinski was arrested in Skopie, Macedonia under bribery allegations. While in the United States, Mr. Rizinski served as our special guest at the MPO Convention, and also made an application for an MPO Chapter in Skopie within our organization. Mr. Rizinksi has openly and publicly proclaimed his Macedono-Bulgarian heritage in the past, and we suspect that his arrest was aimed to discredit him in attempting to start the first MPO Chapter in Macedonia.

[.....]
http://www.macedoniantruth.org/forum...4&postcount=50
http://www.macedoniantruth.org/forum...p?t=689&page=5
Quote:
Macedonian Patriotic Organization

Comments on UMD and its MPO links plus some relevant Meto Koloski quotes from 2004 exposing many ideological flaws in his character, thus the “UMD”.
http://www.macedoniantruth.org/forum...?t=689&page=17

Last edited by indigen; 01-10-2012 at 09:14 PM.
indigen is offline   Reply With Quote