28.000 страници за Александар Македонски!

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dimko-piperkata
    Senior Member
    • Sep 2008
    • 1876

    28.000 страници за Александар Македонски!

    Во Србија ќе се врши дигитализирање на сите книги од 12 век од персиски,турски и арапски јазик за Александар Македонски ,кои потоа ќе бидат објавени преку европската дигитална библиотека.

    Врз основа на репарациите од 1928 година во Германија за целите на универзитетската библиотека еоткупена библиотеката на професорот Хајнрих Кристенсен, кој собрал околу 150 книги во 300 тома за Александар Македонски.
    Книгите се напишани на различни европски јазици и објавувани во различни градови, помеѓу 15 и 19 век.


    Ова е новиот проект на порталот „Europeana" во кој учествува белградската библиотека, како единствена од југоисточна Европа, заедно со водечки истражувачки и универзитетски центри кои ќе го направат достапно целото културно наследство.

    Тимот кој се состои од десет луѓе од Универзитетската библиотека „Светозар Марковиќ“, заедно со волонтерите, од овој месец почнува со дигитализација на збирката посветена на Александар Македонски, како и збирка на ориентални ракописни книги која содржи 686 дела на повеќе од 133.000 страници.
    Книгите се напишани на три ориентални јазици – арапски, отоманско турски и персиски
    , а сите тие потекнуваат од европскиот дел на Отоманската Империја збогатена со сите влијанија на локалните традиции, начините на пишување и јазиците кои се специфични за овој регион.

    Најстарата книга е од 1206 година, а овие дела пристигнаа во Белград благодарение на разните донации.
    1) Macedonians belong to the "older" Mediterranean substratum...
    2) Macedonians are not related with geographically close Greeks, who do not belong to the "older" Mediterranenan substratum...
  • George S.
    Senior Member
    • Aug 2009
    • 10116

    #2
    DP that's good news.
    "Ido not want an uprising of people that would leave me at the first failure, I want revolution with citizens able to bear all the temptations to a prolonged struggle, what, because of the fierce political conditions, will be our guide or cattle to the slaughterhouse"
    GOTSE DELCEV

    Comment

    Working...
    X