Regular yearly Bulgar and Bugaroman provocation in Skopje

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • indigen
    Senior Member
    • May 2009
    • 1558

    Regular yearly Bulgar and Bugaroman provocation in Skopje

    Панихида за Мара Бунева
    среда, 13 јануари 2010
    Мирно и без инциденти, набљудувани од неколкумина униформирани и полицијаци во цивил, следбениците на Мара Бунева од Бугарија и од Македонија ја обележаа годишнината од нејзиниот атентат врз српскиот полициски инспектор Велимир Прелиќ.

    На местото на уништената, беше поставена нова, импровизирана спомен-плоча. „Ја исполни пресудата на ВМРО над српскиот окупатор“ пишува на обележјето што на кејот на Вардар го постави Ангел Џамбаски потпретседател на пробугарското ВМРО.

    Таму беше и Рајна Дрангова, десната рака на Каракачанов. На панихидата присуствуваше и поранешниот македонски министер за спорт, Георги Боев. Во храмот Св. Димитрија покрај името на Бунева беа споменати Ванчо, Тодор, Менча Карничова. Контроверзната Бунева за нејзините следбеници е херој чија идеја сеуште не е оставрена.

    „Сметам дека нејзината кауза за која се залагаше не е реализирана иако има независна македонска држава затоа што наследниците на Велимир Прелиќ се инволвирани во целокупниот живот на оваа држава“, вели Никола Поп Илиев, следбеник на Мара Бунева.

    Историчарите сеуште го немаат демистифицирано значењето на актот што го извршила оваа контроверзна фигура. Во официјалната македонска историографија актот на Бунева се смета дека е извршен во полза на големобугарската идеја на Вачно Михајлов, а не во полза на македонското ослободително движење и токму заради тоа Македонија нема причина да ја слави Бунева.

    Среќко Поповски




    Мара Бунева го подели Советот на Скопје

    Претепувањето на дел од учесниците на панихидата за Мара Бунева на кејот „13 Ноември“ го подели Советот на Скопје. ВМРО-ДПМНЕ побараа осуда на насилството поради вандалски прекинатиот христијански чин на оддавање почит на кое присуствувале и државјани на земји од Европската унија. Според Владимир Стаматовски од ВМРО-ДПМНЕ, Советот на Скопје треба да реагира на насилството, бидејќи претставува агресија на демократијата во една држава која се стреми кон ЕУ и кон НАТО. Надоврзувајќи се на барањето на Стаматовски, дел од членовите на Советот побараа да се разговара и за другите случаи на насилно однесување во главниот град како што е случајот со дискотеката „Процес“,фестивалот „Нота фест“, нападот на руските дипломати и други. Перивое Раниќ од Демократската партија на Србите на апелот на Стаматовски одговори дека „треба да не' загрижува секој инцидент не само тој на годишнината на Мара Бунева“.

    „Иако Бугарија неодамна стана членка на Европската унија, насилството во таа држава е постојано присутно, особено спрема Македонците. Можеби и ние ако се однесуваме така, побрзо ќе дојдеме пред вратата на ЕУ. Тешко ми е да ги осудам младите луѓе што го предизвикаа инцидентот, бидејќи тоа беше израз на патриотизам“, истакна советникот Ѓорѓи Марјановиќ. (С.Н.)
    -------------------------

    Од: S. Cvetanov-Nov Zeland
    Датум: 18.01.2007
    Bravo gospodine Marjanovik. Da ima povekje takvi kako vas vo povisokite drzavni institucii ne samo ovoj problem tuku i mnogu drugi podrugo bi izgledale. No, glasacite taka odlucija. I, sega nemalo poddrska za Makedoncite vo Bugarija, Grcija... e pa kje nema-toa go izglasavme.

    Од: Dime
    Датум: 18.01.2007
    Konecno eden politicar da go odbrani dostoinstvoto na nacijata javno .Ako treba da barame da go osudime nekogo togas daj da pocnime od Sandanski koga bugarite go kinea znameto makedonsko i iztaknuvaja tranparenti protiv Makedonija i Makedonskiot narod. Otsekogas sum bil za VMRO ali dosega negledam nikakva razlika megu niv i SDSM koga e vo prasane da se brani cesta na makedonskata nacija. Mnogu nasi luge koga nekoj ke proba da se pravi patriot go narekuvaat vmrovec ali toa vo sustina e najiritiracko nesto da se reci posto vo praksa VMRO mozebi se podobri od drugite partii vo Makedonija ali daleku se od ona sto go bara praviot Makedonec.

  • TajnataKniga
    Member
    • Dec 2009
    • 196

    #2
    why is vmro-dpmne putting up a wax figure of mara buneva in the new musuem?

    Comment

    • Rogi
      Senior Member
      • Sep 2008
      • 2343

      #3
      They're also putting one of Hitler and one of Stalin and one of Vancho Mihailov, arguing that they are historical figures, even if they were bad.

      I think what's more important is what they write below the statues to explain them.

      Comment

      • TajnataKniga
        Member
        • Dec 2009
        • 196

        #4
        macedonia - the madame tussauds of balkan history. so original.

        Comment

        Working...
        X