PDA

View Full Version : The etymology of the nick name Ченто


makedonin
05-08-2009, 08:01 AM
Што значи прекарот Ченто?

Се надевам дека некој знае.

Има збор Ченто во Латинскиот јазик, но значи нешто како "patchwork"

Come on Bitolchani, I need your opinion.

thanx

Daniel
05-09-2009, 03:44 AM
Што бе Битолчани, он беше Прилепчанец.

Си најдов нешто од ко учев Македонски во средно за Ченто, напишано од Фиданка Танасова.

"Во 1921 година се зачленува во тогаш основаното гимнаsтичко друштво во Прилеп каде често пати лично ги водел редовните вежби на четата. Еден ден наместо да извика напред чето то извикнал напред ченто и така од тогаш го добил прекарот Ченто"

makedonin
05-09-2009, 04:06 AM
Што бе Битолчани, он беше Прилепчанец.

Си најдов нешто од ко учев Македонски во средно за Ченто, напишано од Фиданка Танасова.

"Во 1921 година се зачленува во тогаш основаното гимнаsтичко друштво во Прилеп каде често пати лично ги водел редовните вежби на четата. Еден ден наместо да извика напред чето то извикнал напред ченто и така од тогаш го добил прекарот Ченто"

Ups, se izvinuvam, Prilepchani :wink:

Fala mnogu.

Risto the Great
05-09-2009, 05:20 PM
Blagodaram Daniel.

Eddie_rebel
11-25-2009, 10:43 PM
"Бидејќи бев еден од најдобрите гимнастичари во гимнастичкото соколско друштво честопати ја водев четата за време на вежбите. Еднаш наместо да речам "напред чето" , командував "напред ченто". Другарите како едвај да чекаа да најдат нешто да си играат мајтап со мене, почнаа да ме ословуваат со Ченто. Во почетокот многу се лутев кога така ми викаа, а тоа пак на прилепчани, како познати мајтапчии, уште повеќе ме задеваа и тоа го пренесоа низ чаршијата, каде што уште повеќемина се задеваа на тој начин. Престанав да се лутам, мислејќи дека другарите нема да ме задеваат, но веќе беше доцна и тој прекар ми остана." - За тоа како го добил прекарот, извадок од "Лична биографија и сеќавања на М. Андонов - Ченто"

Risto the Great
11-25-2009, 10:58 PM
Excellent Eddie.